oferujemy czosnek niedźwiedzi

Tel: 13/4410020 e-mail: świetlik@ziolaidieta.pl

 

Każdy z nas bardzo dobrze zna czosnek pospolity (Allium sativum). Jest jedną z bardziej cenionych przypraw. Znane są też jego walory zdrowotne: obniża cholesterol, poprawia krążenie, wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Stosunkowo mało znany jest czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), zwany potocznie dzikim. Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, dzisiaj zepchnięty do lamusa bo wypiera go gatunek pospolity. Jako zwiastun wiosny pojawia się dość wcześnie. Czasami już w marcu można znaleźć pierwsze delikatne listki wychodzące z ziemi. Jasnozielone, lancetowate, podobne do konwalii wyrastają z cebulek o podłużnym kształcie. Jednak nie sposób pomylić go z konwalią, ponieważ ma bardzo charakterystyczny zapach czosnku , szczególnie po roztarciu liści. Znacznie później na przełomie kwietnia i maja pojawia się pęd kwiatostanowy o białych kwiatach zebranych w półkolisty baldach. Możemy go znaleźć w cienistych i wilgotnych lasach, zwłaszcza bukowych, w zaroślach czy parkach. Niekiedy na jednym stanowisku tworzy gęste łany.

Kwitnący czosnek niedźwiedzi

Kwitnący czosnek niedźwiedzi

W Chinach uprawia się go masowo jako roślinę przyprawową. W Niemczech i Austrii przechodzi prawdziwy renesans. W 1992 roku został ogłoszony rośliną roku ze względu na wspaniałe właściwości lecznicze i nadal jest bardzo popularny. Niemcy cenią sobie ten czosnek ze względu na walory zdrowotne i smakowe. W postaci świeżej, drobno pokrojony jest doskonałym dodatkiem do zup , sałatek i kanapek. Często pojawia się też w ogródkach przydomowych, handel oferuje jego nasiona i cebulki. Tradycyjne sklepy z żywnością ekologiczną proponują swoim klientom, świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wielu lekarzy naturalistów i zielarzy doceniło jego ogromna siłę leczniczą. Jako surowiec stosuje się liście oraz cebulki, które wykopuje się późnym latem i jesienią.

W Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną.

Jak go suszyć?

W warunkach domowych najlepiej suszyć liście w piekarniku lub przy piecach. Kto ma suszarkę do grzybów może na niej „piętrami” suszyć. Oczywiście nie za długo. Jeśli liście pożółkną , stają się bezwartościowe. Susząc w domu trzeba wiedzieć ,że wszędzie będzie się unosił bardzo intensywny zapach czosnku. Z tego powodu niektórzy wieszają liście w pęczkach na strychach, czy innych przewiewnych miejscach (jak to się robi w przypadku dziurawca, krwawnika , lebiodki czy innych ziół). Jednak ten sposób nie zdaje egzaminu . Czosnek żółknie i traci swoje walory lecznicze i smakowe. Ususzone liście, można pokruszyć i przetrzeć np. przez sitko do cedzenia makaronu . Uzyskamy w ten sposób delikatne wiórki , którymi możemy posypywać kanapki, kasze, ziemniaki, twaróg. Czosnek najlepiej przechowywać w słoikach, w ciemnym, suchym miejscu.

Dobrze wysuszony czosnek niedźwiedzi

Właściwie wysuszony czosnek niedźwiedzi

Walory lecznicze

Czosnek niedźwiedzi zawiera szereg substancji czynnych, m.in. olejki eteryczne, których najważniejszym składnikiem jest siarka aktywna. Jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie. Dla porównania czosnek pospolity ma 1,7g siarki aktywnej w 100g substancji suchej, zaś niedźwiedzi 7,8g! Siarka odgrywa ważną rolę w procesie przemiany materii. Z tego powodu stosuje się czosnek niedźwiedzi w schorzeniach żołądka , jelit, czy przy braku apetytu. Oprócz tego aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów i innych toksycznych związków.
Prof. Kiesewetter (Uniwersytet Homburg/Saar) wykazał, że w czosnku niedźwiedzim znajduje się 20 razy więcej adenozyny niż w czosnku pospolitym. Adenozyna jest substancja posiadającą właściwości witaminy A, C, E i selenu jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki odpowiedzialne np. za choroby nowotworowe. Adenozyna wpływa też na krążenie krwi w całym organizmie, szczególnie w obrębie serca i głowy co warto wykorzystać w przypadku migreny oraz szumach w uszach  (tinnitus). Badania naukowe dowodzą, że czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew i poprawia jej cyrkulacje aż o 32%! co również wykazał w/w prof. Kiesewetter. Ważnym aspektem czosnku niedźwiedziego jest również jego wysoka zawartość żelaza, które jest dobrze przyswajalne; nie powoduje zaburzeń żołądkowych ani zaparć tak charakterystycznych w przypadku podawania żelaza w formie medykamentowej.
Ponadto w czosnku niedźwiedzim stwierdzono takie substancje jak: flawonoidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów, mangan, magnez i związki o działaniu antybiotycznym. W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu zakrzepicy żył (tromboza) i arteriosklerozy, a przede wszystkim jako doskonały odtruwacz organizmu. Poleca się go szczególnie do odtruwania metali ciężkich jak np. rtęć. Jest wykorzystywany do regeneracji flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych.
Medycyna rosyjska również zna i stosuje czosnek niedźwiedzi. Ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego zwanego ursaliną, używa się go w leczeniu ropiejących ran i odleżyn , wrzodów , także jako regulator funkcji żołądka. Na bazie czosnku niedźwiedziego sporządza się preparaty stosowane do leczenia zapaleń pochwy wywołanych przez rzęsistka. Inne zastosowania dzikiego czosnku to szkorbut, stany zapalne, gorączka , brak apetyty lub do wzmocnienia perystaltyki jelit. Na surowo jest przyjmowany przy robaczycy i stwardnieniu tętnic. Alkoholowe nalewki na bazie czosnku stosuje się przy kaszlu, zaś zewnętrznie służą do nacierania przy bólach gośćcowych. Sok ze świeżo zebranych roślin wkraplano do ucha przy stanach zapalnych. Literatura podaje również zastosowanie czosnku w leczeniu zwierząt; np. w przypadku piroplazmozy u bydła , sokiem zwalczano bakterie ropotwórcze. Ciekawym przykładem jest również zastosowanie dzikiego czosnku w rolnictwie: do zwalczania mączniaka winorośli (choroba grzybowa) oraz zarazy ziemniaczanej. W tych przypadkach wykorzystywano fitoncydy stosując go w postaci miazgi cebul. Powyżej przytoczyłam zastosowanie czosnku niedźwiedziego u naszych sąsiadów.

Zmielony czosnek niedźwiedzi

Przetarty czosnek niedźwiedzi

A jak jest u nas?
W Polsce jest dość popularny przede wszystkim jako produkt spożywczy czy przyprawa. Mało znane są jego walory zdrowotne, a szkoda bo to wspaniały lek! Mogę to stwierdzić z czystym sumieniem, bazując na swoim 18-letnim doświadczeniu w stosowaniu czosnku niedźwiedziego. „Przygoda” z nim rozpoczęła się w momencie kiedy moje życie wisiało na włosku, a medycyna bezradnie rozłożyła ręce. Mieszkałam wtedy w Niemczech, chorowałam na candidozę. Przez 5 lat leczono mnie lekami przeciw grzybiczymi zaczynając od nystatyny kończąc na pochodnych imidazolu czy triazolu („ciężki kaliber”) Do tego drakońskie diety zero-węglowodanowe. Tygodniami żywiłam się kiszoną kapustą i jogurtem Również co jakiś czas, aplikowano mi drastyczne kuracje detoksykacyjne. A efekt? Wygłodzona candida przedostała się do krwiobiegu. Do niej przyłączył się aspergillus (czarna pleśń). Wątroba była zrujnowana lekami i aflatoksynami. Ważyłam 42 kg, odżywiłam się przez kroplówkę. W tym momencie na mojej drodze pojawił się dr Pandalis – grecki chemik!, zajmujący się lekami roślinnymi. Od niego dostałam parę opakowań suszonego! czosnku niedźwiedziego i zapewnienie ,że czosnek poradzi sobie z tym grzybem. Miał rację! Wprawdzie nie wstałam jak Feniks z popiołów, ale czułam, że jest coraz lepiej. Po dwóch tygodniach zaczęłam pomału jeść( stosowałam tylko! określone produkty ekologiczne i wodę źródlaną). Powoli ustępowały potworne bóle głowy nękające mnie miesiącami dzień i noc, zaczęłam nabierać sił. Po 3 miesiącach wróciłam do pracy w aptece. Z czasem obniżył się „mój” cholesterol, który w czasie choroby poszybował drastycznie w górę, wyczyściły okropne wykwity skórne, uregulowało trawienie i pomału przestawały boleć stawy. Bardzo poprawiła się kondycja duchowa ,co było dla mnie początkowo ogromnym zaskoczeniem. Dopiero po jakimś czasie, kiedy sama zaczęłam zajmować się naturoterapią, zrozumiałam , że te wszystkie pozytywne „efekty lecznicze”, związane były z gruntownym detoxem, jakiego dokonał czosnek niedźwiedzi w moim organizmie. Zafascynowana tym cudownym naturalnym lekiem postanowiłam stosować go dalej, a także polecać moim klientom w aptece. Przez lata mogłam obserwować na samej sobie , członkach rodziny oraz klientach apteki, jakie wspaniałe efekty terapeutyczne daje czosnek niedźwiedzi! Tutaj mała dygresja: od jakiegoś czasu pojawiają się w sieci informacje o tym, ze suszony czosnek niedźwiedzi jest bezwartościowy i nieskuteczny. Dla mnie jest to absurd: W czasie choroby korzystałam tylko z suszonego czosnku niedźwiedziego! Oczywiście nie bez znaczenia jest jego jakość, sposób przetwarzania. Wiele informacji na ten temat otrzymałam od dr Pandalisa. Dzisiaj, kiedy już sami tyle lat pozyskujemy i suszymy czosnek wiemy jak go nie zepsuć. Myślę , że wiele na ten temat mogliby powiedzieć nasi stali „czosnkowi „klienci. Oczywiście świeży czosnek niedźwiedzi jest pyszny i ma swoje zalety zdrowotne, ale niestety krótko dostępny. Delektujmy się więc nim póki jest. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby później stosować suszony czosnek niedźwiedzi dobrej jakości (w tej postaci jest do dyspozycji cały rok). Dość często pojawia się pytanie na temat nalewki z czosnku niedźwiedziego. Oczywiście można ją zażywać , ma walory lecznicze, ale nie polecam jej do kuracji detox, czy do zwalczania grzybic. Dlaczego? Bo zawiera alkohol i niepotrzebnie obciąża wątrobę, która np. w przypadku candidozy czy aspergilozy jest bardzo zatruwana aflatoksynami. Suszony czosnek niedźwiedzi ma jeszcze jedną ogromnie ważna zaletę: pozbawiony jest charakterystycznego zapachu; pałaszując go w większych ilościach nie musimy się obawiać, że staniemy się „persona non grata” dla otoczenia.
Czosnek niedźwiedzi to temat rzeka: uprawa, przetwarzanie, zastosowanie lecznicze czy kulinarne . Dla chętnych organizuję w sezonie „czosnkowym” warsztaty gdzie wszystkie te informacje przekazuję. Jednocześnie przygotowujemy pyszne przetwory na bazie czosnku np. pasty, Pesto, sól, zupy, sałatki itd. …

Zainteresowanych warsztatami i zakupem czosnku niedźwiedziego proszę o kontakt :
Tel: 13/4761041 e-mail: swietlik@ziolaidieta.pl

Ziołolecznictwo – Gabinet Zdrowia Świetlik