W malowniczym krajobrazie Beskidu Niskiego i bezpośrednim sąsiedztwie Magurskiego Parku Narodowego, otulone hektarami lasów i łąk leży nasze gospodarstwo. Z daleka od szlaków komunikacyjnych i monokulturowego rolnictwa, w czystym środowisku prowadzimy ekologiczna uprawę ziół, warzyw i orkiszu, stosując tylko naturalne środki produkcji.
Roślina jako jedyna forma życia nie zmienia miejsca swego bytowania i przez cały swój okres wegetacyjny jest skazana na symbiozę i przywiązanie do gleby, którą my zasilamy wyłącznie kompostem i efektywnymi mikroorganizmami, wiedząc, że w ten sposób uzyskamy zdrowe i wyjątkowo wartościowe rośliny. Monokultura jest nam obca, starannie dobieramy sąsiedztwo ziół, warzyw, zboża, co przekłada się później na doskonałą jakość plonu.
Zbioru dokonujemy tylko ręcznie , przestrzegając starej zasady zielarskiej by plon każdego gatunku zbierać( w miarę możliwości pogodowych) w okresie wszystkich faz księżyca.
Suszymy naturalnie i w suszarniach opalanych drewnem , nie stosujemy mikrofali i napromieniowania.
Zioła przechowujemy maksymalnie 1 rok, gdyż potem następuje powolny rozkład substancji czynnych, co obniża ich jakość.
Naszą specjalnością jest czosnek niedźwiedzi.
Więcej o gospodarstwie „Miklarówka”

kontakt – tel.13/4410020, e-mail: swietlik@ziolaidieta.pl, www.ziolaidieta.pl